Kuvat

KUVAGALLERIAAN

Perustiedot

Vir. nimi RB Never Say Never Painotus Kouluratsastus
Kutsumanimi Neela Koulutustaso Koulutetaan vielä...
Rotu Akhaltekinhevonen Kasvattaja Milla, RB
Sukupuoli Tamma Omistaja Milla, RB
Syntynyt 16/09/2012 Tekijä Luna, Iisantalli
Säkäkorkeus 153 cm
Väri Ruunivoikko Rekisterinumero Rekisteröimätön
Sukutaulu

i. Shannon Life ii. Best Of Our iii. Lifesand
iie. Shasha Prionda
ie. Zakastion Lotiova iei. Serenius
iee. D.D. Bilamba Aqua
e. Donna Figura ei. Figate Loral eii. Fintegya
eie. Sc Andvåri
ee. Kep Mva Fn IST Amineh Sabiha ox eei. Kep Mva Fn Zaphir ox
eee. Kuuraparran Kustaari ox


Luonne

Neela on kiltti ja nuori tamma. Se on luonteeltaa tosi ystävällinen, vaikka tammamainen välillä onkin. Sillä on hyvin korostuvat mielialat ja muutenkin oma tahto. Hoitaessa se on kiltti, seisoo paikoillaan ja nauttii harjauksesta. Etenkin selkää saa harjata, se tuntuu mukavalta. Mahasta se kuitenkin kutiaa helposti, siksi se ei tykkää sen harjauksesta. Se harjataan usein käytävällä, koska se ei tykkää, että sen karsinassa hääritään, eikä että ollaan kaikki samassa pienessä tilassa. Kaviot on helppo puhdistaa, vaikka käsiin nojaaminen onkin kivaa. Harjat se haluaisi aina nuuskuttaa läpi huolellisesti, mutta jos niissä on joku kiva tuoksu saattaa harjanpiikit kadota kohta suuhun. Kaikkea pitää muutenkin maistella. Raippa maistuu kivalta, etenkin kun sitä saa samalla heitellä. Harjalaatikkoa on myös kiva heitellä ja harjan piikkejä pureskella. Eli tämän neidin kanssa saa katsoa tarkkaan, kuinka lähelle mitkäkin tavarat tuo.

Rodulleen tyypilliset pitkät ja irtonaiset askeleet omaava Neela on ihana ratsastaa. Selässä on älyttömän helppo istua mukautuvien ja tasaisten liikkeiden johdosta. Neela on herkkä ja kevyt suusta, muttei tykkää kovista avuista. Vaikka se kuuntelee apuja välillä vähän liiankin tarkkaan, sillä on yleensä aina oma mielipide siitä, mihin mennään ja mitä vauhtia. Niin herkän suun ja omapäisyyden takia sillä onkin käytössä hackamoret. Selkään noustessa kannattaa katsoa, ettei heppa lähde ennen aikojaan. Ohjat on hyvä pitää puolipitkinä käynnissäkin jos jostakin putoaa vaikka lumet maahan, on ehtinyt jo pidättää. Vaikkei tyttö ole säikky, se ei tykkää kovista äänistä, eikä äkkiä tapahtuvista jutuista. Jos toinen hevonen ryöstää tai säikähtää on yleensä Neelakin jo jonossa mukana. Koulussa Neela on ihan kiva, mitä nyt sählää vähän jalkojensa kanssa, mutta kun hepan saa kunnolla tuntumalle ja peräänantoon, se kulkee oikein nätisti. Keskittyminen vaatii siltä välillä vielä aika paljon, joten on hyvä olla kärsivällinen apuja antaessa, koska tyttö menee helposti sekaisin kaikista pienenpienistä painalluksista. Pohkeita ei saa antaa kovaa, riittää pieni puristus ja Neela siirtyy jo raviin. Yhtäkkisestä ja voimakkaasta pohkeeta Neela vain säpsähtää ja menee lukkoon, jolloin sen rentouttaminen vie taas aikaa. Pidätteitä saa kuitenkin tehdä ihan rohkeasti, vaikka on hyvä muistaa, että hackamoreissa on erilainen ja napakampi tuntuma, kuin tavallisissa kuolaimissa. Esteillä aika sama juttu. Pudotuksia tulee, mutta niin onnistuneitakin puhtaita hyppyjä, tai pikemminkin loikkia. Neelalla on kummallinen hyppytyyli, hieman jänöloikan tapainen, melkein tasajalkainen hyppy. Kovinkaan korkeita sen kanssa ei mennä, mutta se tykkää kavaleteista ja pienistä oksereista. Niitä sen kanssa hypitään paljon. Maastossa Neela kuuntelee aika hyvin. Se on rauhallinen, mutta kuulostelee korvat höröllä ympäristöä, jolloin se säpsähtää helpommin, jos jotain tapahtuu. Itse kannattaa olla ihan rauhallinen ja pitää pohkeet ja ohjastuntuma vakaina, ettei tyttö saa enempää aihetta hermoiluun. Yleisesti ottaen kuitenkin tosi mukava ratsu ja ihanat askeleet istua !

Muiden hevosten kanssa Neela tulee oikein hyvin toimeen. Ainahan pojille täytyy vähän esitellä, joten orien kanssa sitä saa komentaa vähän enemmän kuin tavallisesti. Taluttaessa se kuitenkin kulkee ihan nätisti ja rauhallisesti. Puolipitkä naru on kaikkein paras, silloin on helppo ohjata heppaa, mutta antaa tilaa sille tutkia ympärille ja viskellä päätään rauhassa. Tarhassa se käyttäytyy yleensä ihan rauhallisesti, mutta välillä sillä keittää vähän yli ja silloin mennään ja kovaa ! Sen lempipuuhaa on tylsistyessään riimun riisuminen [lue: rikkominen] ja hirveän nopeat laukkaspurttipysähdykset 10cm päähän tarha-aitaa. Kerran se on jo tullut sähköpaimenesta läpi kesällä, kun oli mutaisempi keli ja heppa esitteli taas bravuurejaan. Erilaisissa mutalätäköissä piehtaroiminen on myös todella mukavaa !

Neela on välillä vähän hankala tapaus, eikä sitä helpota "yhden ihmisen hevoseksi" näyttäytyminen. Neela ei nimittäin kovinkaan paljon tykkää vieraista, eikä esim. tule tarhassa aidalle odottamaan, jos joku muu sitä huutelee, kuin Milla. Roksulle se on ihan kiltti, mutta vieraat ihmiset ovat pelottavia. Eihän siitä koskaan tiedä, vaikka ne hyppäisivät niskaan niinkuin jaguaarit ! Neelalla on myös ihan älyttömän ohut karva, joten villattoppaloimet kaulakappaleilla ovat talvisin ahkerasti käytössä :)
Kilpailukalenteri

PVM Paikka Laji Luokka Sija
11/5/2013 Jokimaa, Lahti SM Kouluratsastus SM Heb 2./...
- - - - -
- - - - -

Jälkeläiset

Syntynyt Nimi Isä Omistaja
- - - -
- - - -
- - - -
- - - -

Copyright

Layout: Ansqu, Forbidden Entirety
Kuvat: Rockbay Sporthorses